fallback

Икономиката на Австралия е запазила инерцията си в началото на годината

Продажбите на дребно в страната са нараснали през януари до 32,5 млрд. австралийски долара

11:12 | 28.02.22 г.

Данните за продажбите на дребно в Австралия през януари показаха изненадващо силни резултати, докато потребителите преминаха през поредната вълна на новозаразени с коронавируса, предизвикана от омикрон щама, пише Ройтерс. Това предполага, че икономиката на страната е запазила значителна инерция в началото на новата година.

Продажбите на дребно са нараснали с 1,8% на месечна база през януари до 32,5 млрд. австралийски долара, която е втората по големина сума, откакто се води статистиката, показаха данните на Австралийското статистическо бюро. За сравнение – прогнозите бяха за повишение в размер на 0,4 на сто, докато през декември показателят бе отбелязал спад от 4,4%.

Седмичните данни от банките за разходите по банкови карти показват, че активността бързо се е възстановила, след като броят на новозаразените е спаднал в средата на първия месец на годината, и сега активността се движи много над нивата през същия период на 2021 г.

Австралия

Руската инвазия в Украйна и последвалото рязко увеличение на цените на суровините допринесе за нова вълна от несигурност относно перспективите, въпреки че към момента ефектът от събитията върху Австралия е минимален.

"Търговските взаимоотношения между Австралия и Русия и Украйна са нищожни“, каза ръководителят по австралийска икономика в CBA Гарет Еърд. „Нашите очаквания са, че икономиката до голяма степен ще бъде изолирана, стига големите военни сили в Европа и САЩ да не воюват с Русия в Украйна или другаде“, допълни експертът.

По-високите цени на петрола допълнително ще допринесат за инфлационния натиск, което ще затрудни задачата на централната банка на Австралия. Към момента финансовата институция посочи, че може да има лихвено повишение по-късно през тази година, ако икономиката продължи да се подобрява. Пазарите очакват повишение до 0,25% най-рано юли.

Предстои австралийският регулатор да проведе заседание във вторник, а прогнозите са лихвеният процент да остане без промяна на ниво от 0,1 на сто. Пазарите ще са нетърпеливи да видят как ще реагира банката на внезапно нарасналата геополитическа несигурност и на скорошните данни, които показаха, че ръстът на заплатите в страната през последните три месеца на 2021 г. е бил умерен.

Друг доклад в понеделник показа, че домакинствата са продължили да теглят ипотечни заеми, които са отбелязали годишен ръст през януари от 7,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
fallback