fallback

Ръстът на активността на японските фабрики се забави до петмесечно дъно

Данните подчертават продължителния ефект, който проблемите със снабдителните вериги имат върху третата по големина икономика в света

10:47 | 21.02.22 г.

Активността на японските фабрики се е увеличила с най-бавния си темп от пет месеца насам през февруари заради спад на производството, пише Ройтерс. Данните подчертават продължителния ефект, който проблемите със снабдителните вериги имат върху третата по големина икономика в света.

Активността в сектора на услугите се е свила с най-бързия си темп от май 2020 г., след като търсенето е намаляло заради бързия ръст в броя новозаразени, предизвикан от омикрон щама на коронавируса.

Предварителните данни показват, че индексът на мениджърите по поръчите (PMI) в производството на au Jibun Bank е отбелязал спад до сезонно изгладените 52,9 пункта. За сравнение – през януари показателят е бил на ниво от 55,4 пункта. Резултат под 50 пункта сигнализира за свиване, докато над 50 пункта показва разширяване.

Индексът на мениджърите по поръчите (PMI) в услугите на au Jibun Bank е спаднал до 42,7 пункта спрямо януарските 47,6 пункта.

Общият индекс PMI, обединяващ данните за производството и услугите, е отбелязал понижение до 44,6 пункта спрямо януарските резултати от 49,9 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя от юни 2020 г., когато той се е равнявал на 40,8 пункта.

"Производителите отчетоха спад в производството за пръв път от пет месеца, въпреки че темпът на свиване бе значително по-лек, отколкото този в доминиращия сектор на услугите“, каза икономистът в IHS Markit Усама Бати.

Проучването показа, че продължаващите забавяния на доставките допълнително са засилили недостига на материали, поради което цените им са нараснали с най-бързия си темп от август 2008 г.

„Фирмите все още отчитат, че покачващите се цени на суровините и недостигът на материали, особено на горива и метали, са продължили да свиват активността в частния сектор“, каза още Бати.

Производителите посочват, че запасите на суровини и други материали са нараснали с най-бързия си темп, откакто е започнало да се прави това проучване през октомври 2001 г.

Оптимизмът относно бизнес условията на производителите и на фирмите за услуги за следващите 12 месеца също е намалял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
fallback