fallback

Съдебно дело може да разкрие самоличността на създателя на биткойна

Досега компютърният учен Крейг Райт се представяше за изобретателя на биткойна, но твърдението на австралиеца все още не е наистина доказано

10:00 | 15.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател

Самоличността на изобретателя на биткойна Сатоши Накамото най-накрая може да бъде разкрита - в рамките на съдебен процес във Флорида.

Делото е за дял от състояние от около 64 млрд. долара. Право над него предявява братът на Дейв Клайман, който почина през 2013 г. Твърди се, че Клайман е работил върху ранното развитие на биткойна.

Досега компютърният учен Крейг Райт се представяше за изобретателя на биткойна, но твърдението на австралиеца все още не е наистина доказано. Процесът във Флорида сега може да хвърли светлина върху всичко това.

Някои видни предприемачи и инвеститори в криптовалута смятат Райт за измамник и вярват, че „анонимността“ на Сатоши е това, което прави биткойна толкова гениален. Въпреки това Райт винаги е отстоявал твърдението си и дори е съдил критиците, които го наричат измамник.

С всичко това трябва да се занимае съдебно жури във Флорида. Семейството на Дейвид Клайман съди бившия му бизнес партньор, 51-годишния австралийски програмист Крейг Райт, живеещ в Лондон. От 2016 г. Райт твърди, че е създал биткойна, твърдение, отхвърлено от повечето в биткойн общността. Семейството на Клайман твърди, че двамата са работили и са копали биткойни заедно, което дава право на семейството на Клайман на половин милион биткойни, пише The Wall Street Journal.

„Вярваме, че доказателствата ще покажат, че е имало партньорство за създаване и копаене на над един милион биткойни“, казва Вел Фридман, адвокат на семейство Клайман.

Ищците планират да представят доказателства, показващи, че двамата са участвали в биткойнa от самото му създаване и са работили заедно.

„Става въпрос за двама приятели, които са имали партньорство, и за това как единият от тях се опита да вземе всичко за себе си, след като другият почина“, каза Тибор Наги, адвокат, който наблюдава процеса.

Защитата заяви, че разполага с доказателства, които ще покажат, че Райт е създателят на биткойн и никога не е включвал в екипа Клайман. „Вярваме, че съдът ще открие, че няма нищо, което да показва или записва, че са били в партньорство“, каза Андрес Риверо, адвокат на Райт.

За общността има само едно доказателство, което може да докаже категорично самоличността на Сатоши Накамото: частният ключ, който контролира акаунта, където Накамото съхранява един милион биткойни. Всеки, който твърди, че е Сатоши Накамото, може да покаже, че ги има, като извади дори частица от монета.

Мистерията на Сатоши Накамото е любопитна част от историята на биткойна. На 31 октомври 2008 г. човек, използващ това име, изпрати документ от девет страници до група криптографи, обяснявайки система за „електронни пари в брой“, която позволява на хората да обменят стойност без нужда от банка или друга страна. Няколко месеца по-късно биткойн мрежата заработи и Накамото набра един милион биткойни през първата година.

По-рано през 2008 г. семейството на Клайман твърди, че неговият бизнес партньор Райт е поискал помощта на Клайман за създаването на този документ от девет страници. Те си били сътрудничили над бялата книга и пуснали биткойн заедно, твърдят ищците.

Биткойнът комбинира криптиране, криптография, разпределени изчисления и теория на игрите. С биткойн двама души могат да извършват трансакции без посредник навсякъде по света с интернет връзка за минути.

За всяка една от над 650 милиона биткойн трансакции, всички публично видими в регистър, наречен „блокчейн“, има два низа от числа, които контролират как се движи цифровата валута: публичен ключ и частен ключ. Всеки може да изпрати биткойн до публичния ключ или адреса на местоназначение, който е подобен на банкова сметка. Само лицето, което контролира акаунта, ще има частния ключ и по същество ще притежава биткойна.

В първите дни на биткойн никой не се интересуваше много от самоличността на Накамото. Биткойнът нямаше осезаема стойност и имаше много ограничена малка група поддръжници. Накамото беше активен в развитието на криптовалутата в продължение на около две години, пишеше на табла за съобщения и изпращаше имейли до разработчиците. През декември 2010 г. Накамото, за когото се знае, че използва два имейл адреса и има един регистриран уебсайт, спря да публикува публично информация. Тогава, иначе казано, Накамото изчезна.

Броят на хората с технически познания за създаване на биткойни е ограничен. Повечето от видните имена в криптографията бяха набедени да са Накамото. Всички отрекоха това и нито едно доказателство никога не е свързвало никого категорично със създаването на биткойна.

Междувременно през 2011 г. Клайнман регистрира компания във Флорида, наречена W&K Info Defense Research. Семейството му твърди, че това е било партньорство и че  Райт по-късно се е опитал да претендира за пълна собственост. Защитата твърди, че всъщност не е имало партньорство. Самият Клайман почива на 26 април 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
fallback