fallback

Китайската индустрия расте по-бавно през май

Вече сме преминали върха на инерцията на възстановяването в Китай, твърди анализатор

09:43 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на индустриалната активност в Китай се забави леко през май. Официалният индекс на мениджърите на покупки (PMI) е спаднал от 51,1 на 51 пункта в сравнение с предходния месец, обяви базираната в Пекин статистическа служба в понеделник, цитирана от Bloomberg.

При стойности над 50 пункта се предполага разширяване на дейността на индустриалните компании. Наблюдателите считат за причина за забавения растеж скорошното рязко покачване на цените на суровините. Настроението сред компаниите в сектора на услугите е по-добро през май: PMI за непроизводствените компании се повиши с 0,3 до 55,2 пункта.

Икономиката на Китай нарасна с рекордните 18,3% през първото тримесечие на 2021 г. Народната република успя да се възстанови от икономическите последици от пандемията по-бързо от повечето други страни.

Данните потвърждават, че „темпът на икономическото възстановяване в Китай се забавя“, казва пред Bloomberg Ку Хунбин, съпредседател на икономическите изследвания в HSBC Holdings Plc. „Вече сме преминали върха на инерцията на възстановяването в Китай”.

Подиндексът на малките предприятия е спаднал до 48,8 пункта от 50,8 пункта през април, което „отразява, че производственият малък бизнес все още няма инерция за устойчив растеж“, заяви в изявление Джао Дзинхъ, старши статистик в Националното статистическо бюро.

Рисковете от растежа ще нарастват през втората половина на тази година, смята Лу Тин, главен китайски икономист в Nomura Holdings Inc., който смята, че забавеното търсене ще започне да се смалява, а инерционният импулс - да отслабва, тъй като развитите страни преминат към консумация на повече услуги, отколкото стоки.

Правителствените мерки в Пекин за затягане на собствеността ще забавят растежа, а нарастващите цени на суровините също ще потиснат реалното търсене, каза той в доклад в понеделник преди публикуването на данните. Nomura прогнозира, че растежът ще се забави до 5,3% през четвъртото тримесечие от около 8,1% през второто тримесечие.

Освен с намаляването на новите поръчки износителите ще са изправени пред риска от по-голяма волатилност в обменния курс на юана, заяви в бележка в понеделник Айрис Пан, главен икономист за Китай, Хонконг, Макао и Тайван в ING Bank NV. Китайската народна банка засили предупрежденията за неотдавнашните повишения на юана през уикенда, след като през миналата седмица курсът му се повиши до петгодишен връх спрямо кошница от валути на търговски партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 03.09.22 г.
fallback