fallback

Ръстът в световните акции подкрепи печалбата на швейцарската централна банка

SNB е реализирала печалба в размер на 13 млрд. франка от позициите си в чуждестранна валута и е отчела печалба от 7 млрд. франка от 1040 тона злато

16:05 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската централна банка (SNB) очаква годишна печалба от 21 млрд. швейцарски франка (23,72 млрд. долара) за 2020 г., тъй като нарастващите цени на акциите повишават стойността на огромните инвестиции в чуждестранна валута, пише Ройтерс.

SNB е реализирала печалба в размер на 13 млрд. франка от позициите си в чуждестранна валута и е отчела печалба от 7 млрд. франка от 1040 тона злато, които притежава.

Стойността и на двата актива се увеличи по време на коронавирусната криза, тъй като инвеститорите търсеха убежища като златото и инвестиции във фондовите пазари, които бяха подкрепени от ниските лихвени проценти на централните банки в подкрепа на засегнатите икономики.

Например в САЩ, където SNB държи дялове в близо 2500 компании, включително Apple и Tesla, индексът S&P 500 е нараснал с 16%, а индексът Nasdaq Composite е скочил с 44% през 2020 г. 

Инвестициите са продукт на покупките на чуждестранна валута на SNB, които тя засили миналата година, а това подтикна Съединените щати да определят страната като валутен манипулатор.

В същото време печалбата на SNB е по-ниска от 48,9 млрд. франка, които тя отчете за 2019 г., тъй като отслабващият долар намали размера на печалбата, обърната във франкове.

SNB може да разпредели 4 млрд. франка на швейцарското правителство и кантоните, същото ниво от миналата година, въпреки че дивидентите на акционерите ще останат на ниво от 15 франка, колкото е и законният максимум.

И все пак печалбата едва ли ще бъде повод за тържество за управителя ѝ Томас Йордан.

„SNB, както и другите инвеститори, се възползва от средата с ниски лихвени проценти, въведена от централните банки за справяне с коронавирусната криза, която подсили пазарите на акции по света“, каза икономистът на UBS Алесандро Бий.

„Но въпреки че това е добра новина за финансовите резултати на SNB, тя е лоша новина за паричната политика на банката, тъй като ниските лихвени проценти поддържат натиска за поскъпване върху швейцарския франк и ограничават способността на SNB да коригира собствените си отрицателни лихвени проценти“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 23.09.22 г.
fallback