fallback

Второто блокиране ще свие германската икономика с 1% през последното тримесечие

Германската икономика може да се върне към възстановяване само ако ситуацията значително се успокои, според института DIW

16:17 | 21.12.20 г. 1

Второто голямо блокиране, наложено в отговор на нарастването на случаите на коронавирус в Германия, ще доведе до спад на германската икономика с 1% през последното тримесечие на годината, прогнозират от института DIW, предава Ройтерс.

Въпреки че икономиката успя да се възстанови от голяма част от загубите, които понесе при първото блокиране през март, новоналожените ограничения отново ще причинят сериозни загуби.

През първото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие дори повече, отколкото през настоящото тримесечие, казва DIW и добавя, че нещата няма да се подобрят, докато блокадата не приключи.

„Германската икономика може да се върне към възстановяване само ако ситуацията значително се успокои“, казват от института. „Дори и да е болезнено, ще трябва да издържим на пълна блокада поне до края на януари“, коментира анализаторът Клаус Михелсен.

Германското правителство затвори повечето магазини в началото на декември, след като частичното блокиране през предходния месец не успя да постигне очаквания положителен ефект в борбата с растящите случаи на заразени с коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
fallback