fallback

Икономическият растеж в Швейцария се забавя

Страната се подготвя за последиците от коронавируса

16:30 | 03.03.20 г.

Икономическият растеж на Швейцария леко се забавя в края на 2019 г., подчертавайки някои трудности на фона на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Износът на стоки се свива през четвъртото тримесечие, както и инвестициите на компаниите в оборудване, следвайки глобалното забавяне на търсенето и несигурността. Швейцарската икономика нараства с 0.3% през последните 3 месеца на 2019 г., което е забавяне спрямо предходното тримесечие, но над очакванията на икономистите за ръст от 0.2%.

Данните за Швейцария следват икономическата стагнация на съседна Германия за четвъртото тримесечие, която беше засегната от проблеми в производствения сектор. Въпреки че се очакваше растежът да се възстанови тази година, влиянието на коронавируса помрачи прогнозите на икономистите.

P { margin-bottom: 0.08in През четвъртото тримесечие растежът на швейцарската икономика е насърчен от силните потребителски разходи. Увеличението на инвестициите в авиационната индустрия се отразява на общите инвестиции, но тези за машини и електрическо оборудване се свиват "в съответствие с международното развитие“, посочва статистическата служба на страната.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
fallback