fallback

Централната банка на Нова Зеландия остави лихвите си непроменени

Централните банкери сигнализираха, че паричната политика ще бъде променена, ако коронавируса окаже силно негативно въздействие върху икономиката на страната

11:36 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ейдриън Ор, управител на Централната банка на Нова Зеландия. Снимка: Birgit Krippner/Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия остави основните си лихвени проценти непроменени в сряда. Бордът на институцията сигнализира, че не е необходима незабавна корекция на паричната политика, но тази опция остава отворена, ако коронавирусът стане по-устойчива заплаха за икономическия растеж, информира Ройтерс.

На първото си заседание за годината централните банкери на Нова Зеландия взеха решение да запазят институционалният референтен лихвен процент на ниво от 1,0%.

Ръководството на централната банка изрази увереността си, че общите икономически ефекти от коронавирусната епидемия в Нова Зеландия ще бъдат краткотрайни, като по-голямата част от въздействието им вероятно ще бъде отчетена през първата половина на 2020 г.

„Независимо от това, някои сектори са значително засегнати“, заявиха от Комисията по парична политика към Централната банка на Нова Зеландия.

„Има риск въздействието да бъде по-голямо и по-устойчиво. Паричната политика може да бъде коригирана, ако е необходимо“, добавиха те.

Глобалните ограничения за пътуване и търговия заради коронавируса оказват негативно въздействие върху новозеландските компании, чийто бизнес е свързан с втората по големина икономика в света.

Износителите на месо, млечни продукти, дървесина и морски дарове в Нова Зеландия са изправени пред анулиране на договорите си за доставки в Китай, които е най-големият им пазар.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви в понеделник, че коронавирусната епидемия ще има неизбежно влияние върху икономическия растеж.

От своя страна централните банкери прогнозираха, че растежът ще се ускори през втората половина на 2020 г., воден от паричните и фискални стимули и подобрените условия за търговия.

Намаляването на основните лихвени проценти със 75 базисни пункта през миналата година спомогна за ускоряване на инфлацията и увеличаване на заетостта. Инфлацията през предходното тримесечие достигна почти 2% при целеви диапазон на централната банка от 1% до 3%, а равнището на безработица спадна.

От Westpac заявиха, че брутният вътрешен продукт на Нова Зеландия през първото тримесечие ще бъде с 0,6 процентни пункта по-нисък, отколкото очакваното досега, поради въздействието на коронавируса.

Икономиката на Нова Зеландия нарасна с малко под очакваните 2,9% годишен темп през миналата година, тъй като търсенето отчасти беше засегнато от търговската война между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 09.09.22 г.
fallback