fallback

Оценката за растежа на БВП в САЩ за второто тримесечие е понижена

Все пак силните потребителски разходи успяват да компенсират по-слабите данни в други категории

17:10 | 29.08.19 г.

Растежът на американската икономика се е забавил с повече от първоначално отчетеното през второто тримесечие, като обаче по-силните потребителски разходи са компенсирали по-слабите данни в други категории, съобщава Bloomberg.

Данните обаче дават сигнал, че търговската политика на американския президент Доналд Тръмп тежи все по-силно върху темповете на разширяване.

Коригираният с инфлацията БВП расте с 2% на годишна база според данни на Министерство на търговията, което е и в съответствие с очакванията на анализаторите. При първото четене на данните обаче беше отчетен растеж от 2,1%.

Потребителските разходи, които съставляват около две трети от икономиката, нараснаха с 4,7%, побеждавайки всички прогнози и отбелязвайки най-голям ръст от 2014 г. насам.

Ревизираните в посока надолу данни за БВП отразяват по-слабите оценки за износа, запасите, инвестициите в изграждането на жилища, както и по-малките държавни местни разходи.

Последните данните за икономиката са сигнал, че целта на Тръмп за растеж от 3% на годишна база може да не бъде достигната, тъй като най-голямата икономика в света се сблъсква с последствията от въведените мита върху китайски стоки. Ситуацията може дори да се усложни още повече с влизането в сила на поредната порция мита от септември.

Междувременно доходността по облигациите е на рекордно ниско ниво, а икономистите прогнозират по-слаб растеж през втората половина на годината. Така има все повече условия да се очаква, че рекордно дългото разширяване на американската икономика ще приключи през следващите 12 месеца.

Като цяло икономическата среда става все по-малко предвидима от юни насам. Последните сигнали за слабост в икономиката добавят нова сила към призивите към централните банкери да предприемат още едно понижение на основните лихвени проценти по време на следващата си среща през септември.

След ръста на БВП с 3,1% през първото тримесечие на тази година икономистите прогнозират през третото и четвъртото тримесечие икономиката на САЩ да расте с под 2%.

Разходите за лично потребление, най-големият двигател на растежа през второто тримесечие, са допринесли с 3,1 процентни пункта за растежа на БВП след първоначално отчетените 2,85 пункта. Нетният износ обаче е извадил 0,72 процентни пункта от БВП. За сравнение, при първото четене на данните този показател беше по-малък – 0,65 процентни пункта.

От други данни, публикувани в четвъртък, стана ясно, че броят на подадените молби за обезщетения при безработица остава стабилен. Заявленията са се повишили с 4 хил. до 215 хил. през седмицата, приключила на 24 август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
fallback