fallback

Печалбите на промишлените компании в Китай бележат най-голям спад от 10 години

Сред секторите, в които печалбите намаляват, са автомобилостроенето, преработката на петрол, стомана и химикали

08:37 | 27.03.19 г.

Печалбите на промишлените компании в Китай отчитат най-лошото начало на годината от 2009 г. насам заради забавянето при производството и сезонни фактори, съобщава Bloomberg.

Компаниите от сектора на промишлеността във втората по големина икономика в света отчитат свиване на печалбите си през януари и февруари с 14% спрямо същите два месеца година по-рано, се посочва в изявление на Националното статистическо бюро на страната. За сравнение, през декември беше регистриран дори по-голям спад – с 1,9%.

Китайските производители са притиснати от забавянето на производствената инфлация, като и самите производствени обеми се разминаха с очакванията през първите два месеца на годината.

Сред секторите, в които печалбите намаляват, са автомобилостроенето, преработката на петрол, стомана и химикали. Производителите на потребителски стоки са отчели по-добри резултати в сравнение с миналата година.

Намаляването на данъците ще осигури известно облекчение на тези фирми през 2019 г., докато световното търсене вероятно ще остане слабо на фона на забавящата се европейска икономика и продължаващите търговски преговори със САЩ.

Сред факторите, оказали натиск върху резултатите на производителите, са и по-дългите почивки около отбелязването на Лунната нова година.

„Печалбите в промишления сектор вероятно няма да се възстановят до септември – месеци, след като икономиката започне да се възстановява“, коментира Хунтър Чан , икономист в Standard Chartered.

Данните за януари и февруари се обединяват, за да изгладят ефектите от националните празници в страната в началото на годината.

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави до 17-годишно дъно през първите два месеца на годината, давайки сигнал за продължаващо отслабване на втората по големина икономика в света.

Производството нарасна с 5,3% на годишна основа за периода януари-февруари, което е по-малко от очакваното и е най-бавният темп на растеж от началото на 2002 г. насам. Прогнозите бяха за забавяне до 5,5% спрямо 5,7% през декември.

Китай ускорява подкрепата си за икономиката през тази година, докато ръстът на страната се очаква да достигне 29-годишно дъно. В средата на март премиерът Ли Къцян обяви нови данъчни съкращения и инфраструктурни разходи на стойност стотици милиарди долари, въпреки че властите обещаха да не се стига до мащабните стимули от предходни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 07.09.22 г.
fallback