fallback

Британските фабрични поръчки докоснаха 30-годишен връх през декември

Фабриките се възползват от икономическото възстановяване в Европа и извън нея и от спада в стойността на паунда

16:00 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Британските фабрични поръчки докоснаха 30-годишен връх този месец, още един сигнал, че ръстът в производството остава висок въпреки забавянето на икономиката заради Brexit, предава Ройтерс, позовавайки се на данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Фабриките се възползват от икономическото възстановяване в Европа и извън нея и от спада в стойността на паунда след миналогодишното решение за напускане на Европейския съюз.

В същото време производството представлява едва 10% от британската икономика.

Английската централна банка обаче се надява, че износът може да омекоти удара по цялостния растеж от по-ниските потребителски разходи, притиснати от ръста на инфлацията, причинен от своя страна от спада на паунда.

Данните показват още, че продажбите на дребно през трите месеца до ноември регистрират най-бавния растеж от повече от четири години въпреки ръста миналия месец, дължащ се на продажбите на Black Friday.

Хауърд Арчър, икономист от EY Item Club, заяви, че освен да помага на износителите, по-слабият паунд изглежда е насърчил някои фирми да преминат към вътрешни източници за доставки.

Според Самуел Тобмс, икономист от Pantheon Macroeconomics, изследването на CBI предполага, че много фабрики сега работят на пълен капацитет.

"Рискът следователно е, че икономиката на Обединеното кралство не е успяла да извлече максимална полза от възстановяването на глобалната търговия", каза той.

Независимо от скоростта на поръчките, очакванията за следващите три месеца остават на най-ниските нива от октомври 2016 г., докато производителите очакват цените им да се покачват най-бързо от юни насам.

Проучването е на 371 производители и е проведено между 22 ноември и 12 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 07.09.22 г.
fallback