fallback

Активността в промишлеността на еврозоната се ускори до почти 7-годишен връх

В същото време заводите са привличали нови служители с най-бързия темп от поне 20 години

13:41 | 02.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор

За производителите в еврозоната октомври се оказва най-силният месец от началото на 2011 г., като заводите са срещнали трудности със силното търсене, въпреки че са привличали нови служители с най-бързия темп от поне 20 години, показва проучване от четвъртък, цитирано от Ройтерс.

„Заводите в еврозоната започнаха четвъртото тримесечие по-силни, а ръстът в сектора не показва признаци за забавяне“, каза Крис Уилямсън, главен пазарен икономист в частната компания IHS Markit.

Икономиката на еврозоната се е разраснала по-бързо от очакваното с 0,6% миналото тримесечие, а безработицата е спаднала до 9-годишно дъно, показаха официални данни тази седмица.

Финалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на компанията се е повишил до 58,5 пункта миналия месец спрямо 58,1 пункта през септември. Това е малко под първоначалната оценка за 58,6 пункта, но все пак е най-високото ниво от февруари 2011 г. и второто по сила от над 17 години.

Индекс, измерващ производството, който е част от единния PMI индекс, предстоящ да излезе в понеделник, е спаднал до 58,8 пункта спрямо 59,2 пункта през септември, което беше най-високото му ниво от 6 години и половина. Резултатите все пак са над 50 пункта, което разделя разширяването и свиването.

Като сигнал, че активността ще бъде силна и през ноември, растежът на новите поръчки се ускорява с най-бързия си темп от началото на 2011 г., докато заводите трупат резерви с най-бързата си скорост от поне 15 години, когато IHS Markit започва да следи тези данни.

За да се опита да задоволи нарастващото търсене, производителите бързо наемат нови служители, като подиндексът на заетостта е достигнал 57,3 пункта спрямо 56,5 пункта на месечна база – най-високото му равнище в 20-годишната му история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 09.09.22 г.
fallback