fallback

Германското заводско производство е било в стагнация през юли

Въпреки това обаче икономиката на страната остава силна

19:25 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заводското производство в Германия е било в стагнация през юли, след като неочаквано отчете спад предходния месец, предаде AFP.

Германската статистическа служба посочи, че растеж в строителния и промишления сектор е компенсирал спада в енергийното производство и така общият растеж е останал без промяна спрямо юни. Това сочат данните с отчитане на сезонните и календарни фактори. Пазарните анализатори обаче очакваха ръст от 0,6 на сто, след като предния месец бе отчетено понижение с 1,1 на сто.

Министерството на икономиката отбелязва, че заводското производство през първото полугодие се е "развивало много динамично", като през февруари е изпреварило високите равнища от преди кризата 2008 година, а през май е отчело нов рекорд.

Министерството допълва, че след едно по-вяло лято, "показателите подсказват възстановяване на положителния промишлен растеж".

Икономистът Карстен Бжески от ING-DiBa споделя това мнение, отбелязвайки също, че близките перспективи все още изглеждат "розови", тъй като "ниските запаси и изпълнените поръчки са добро предзнаменование през следващите месеци".

Само в индустрията производството се увеличава през юли с 0,3 на сто. През предния месец завидите трябваше да „преглътнат“ изненадващ спад на поръчките от 0,7 на сто. Министерството обаче подчертава, че „през последните три месеца германските предприятия  са събрали толкова поръчки, колкото преди избухването на икономическата и финансовата криза през 2008 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 04.09.22 г.
fallback