fallback

Потребителските разходи в САЩ се повишават по-слабо от очакваното

Доходите на американците се повишават с 0,4%, което е с 0,1 процентен пункта над очакванията

15:55 | 31.08.17 г.

Потребителските разходи в САЩ се повишават с по-малко от очакваното през юли, но пък нарастващите доходи и положителните ревизии за месец юни сигнализират, че икономиката е стъпила на стабилна основа в началото на третото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Потребителските разходи растат с 0,3% на месечна база на фона на очаквания за 0,4% повишение. Ръстът за месец юни е ревизиран във възходяща посока до 0,2 на сто.

Доходите на американците се повишават с 0,4%, което е с 0,1 процентен пункта над очакванията, след като през юни нямаше изменение. 

Индексът на инфлацията при стоките за лично ползване (любимият измерител на Фед за инфлацията – бел.ред.) расте с 0,1% на месечна, и с 1,4% на годишна база. Базисната инфлация, която изключва храните и енергията, също е 0,1% и 1,4% съответно на месечна и на годишна база. Годишният показател е на най-ниското ниво от 2015 г.

Ръстът на потреблението, което генерира около 70% от БВП на САЩ, е подкрепен от растящата заетост, стабилните финанси и ниската инфлация. Освен това по всяка вероятност този сектор ще продължи да задвижва експанзията.

Отделни данни от четвъртък показаха още, че молбите за помощи при безработица в САЩ се повишават с 2 000 до 236 хил. миналата седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
fallback