fallback

Активността в британската промишленост се ускорява през юли

PMI индексът дава повод за оптимизъм в началото на третото тримесечие

12:49 | 01.08.17 г.

Бизнес активността в британската промишленост се ускорява повече от очакваното през юли, давайки повод за оптимизъм в началото на третото тримесечие, съобщава Investing.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit се повишава от 54,2 пункта през юни до 55,1 пункта през юли. Очакванията бяха за стойност от 54,4 пункта.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване.

Експертите от Markit посочват, че стабилното ниво на новите поръчки е подкрепено от добро представяне на пазарите за износ. Създаването на работни места пък е на най-високото ниво за последните три години.

„Основният PMI индекс сигнализира, че ръстът се ускорява за пръв път през трите месеца до края на юли“, коментира Роб Добсън, старши икономист в Markit. “Макар че обменният курс остава основният двигател на ръста на износа, компаниите в промишления сектор извличат полза от по-силния икономически ръст в ключови пазари като еврозоната, Северна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион”, посочва той.

По думите му натискът над цените във възходяща посока отслабва и разходите за продукцията се повишават с най-слабия темп от над една година.

„Ако тенденцията за по-слаб ценови натиск бъде отразена и в други сфери на британската икономика, това трябва да даде на Английската централна банка достатъчно пространство, за да поддържа сегашната си гъвкава политика, докато средносрочните перспективи за ръста станат по-ясни“, допълва Добсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
fallback