fallback

Испания: За първи път от 2008 г. безработни са под 4 млн. души

През пролетта пазарът на труда в Иберийската страна традиционно се развива по-добре заради назначенията в туризма

14:29 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нивото на безработица в Испания спада до най-ниското си ниво от пика на финансовата криза в края на 2008 г. насам. В периода между април до юни тя пада до 17,2 на сто, обяви националният статистически институт INE в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

За първи път от четвъртото тримесечие на 2008 г. броят на безработните падна под границата от 4 млн. души.

Според INE 340 700 души са успели да намерят работа през този период, което е с с 8% по-малко в сравнение с първото тримесечие на годината. Понижението означава, че 3,91 милиона души са останали без работа, висока цифра, но най-ниската от началото на 2009 г. 

По този начин страната успява да се справи по-бързо с намаляването на безработицата, отколкото очакваха експерти, подчертава информационната агенция. Въпреки това обаче тя е втората най-висока в Европа след тази в Гърция.

Като цяло Испания е имала 18,8 млн. мъже и жени на работа към края на юни, с 512 300 повече на година база.

Испанският премиер Мариано Рахой обещава да върне обема на заетостта на ниво над 20 млн. до 2020 г. - ниво, на което страната се радваше за последно, преди спукването на жилищния балон и рецесията през 2008 г. Нивата на заетост спаднаха до 17 млн. в най-лошия момент от кризата. 

През пролетта пазарът на труда в Иберийската страна традиционно се развива по-добре, защото ключовият за икономиката туристически бранш осъществява сериозни назначения, за да посрещне тълпите туристи през лятото.

След няколко години на рецесия в последните месеци испанската икономика започна да се възстановява. Правителството очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 3 на сто.

Премиерът Мариано Рахой обяви неотдавна, че кралството ще инвестира значителни по обем средства в уличната мрежа. През следващите три години трябва да бъдат построени нови 2000 км улици. Правителството смята, че това може да създаде около 190 000 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
fallback