fallback

Цените на енергията влияят най-силно на цените на производител в ЕС през май

В България динамиката на цените на производител изостава леко в сравнение със средното в общността

17:35 | 04.07.17 г.

Цените на производител в еврозоната се понижават с 0,4% и в еврозоната, и в Европейския съюз (ЕС) през май спрямо април, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база цените на производител нарастват с 3,3% в еврозоната и 3,7% в ЕС, отчита статистическата служба.

Спадът на цените за месеца и в еврозоната, и в ЕС се обяснява с понижението на цените на енергията от съответно 1,3% и 1,8%. Минимално понижение е отчетено и на цените на стоките с междинна употреба.

Цените в индустрията, като се изключи енергията, остават без промяна в еврозоната и се повишават с 0,1% в ЕС през май спрямо април, сочат още данните.

Най-голямо месечно понижение на цените на производител в ЕС е отчетено в Гърция (1,9%), следвана от Литва (1,5%), Холандия (1%), Белгия и Великобритания (по 0,8%), а най-големи ръстове – в Ирландия (1,1%), Кипър (0,8%) и Словения (0,4%.)

В България през май спрямо април цените на производител се понижават с 0,5%, показват данните.

Ръстовете на цените на годишна база се определят отново от енергийния сектор, който в еврозоната отбелязва увеличение на цените от 5,7%, а в ЕС – от 6,5%.

Годишното увеличение на стоките с междинна употреба в еврозоната и ЕС е по 3,5%, на краткотрайните стоки – съответно 2,5% и 2,8%, на капиталовите – 0,9% и 1,2%, а на дълготрайните – 0,7% и 0,9%.

Годишният ръст на цените на производител, като се изключи енергийният сектор, достига 2,4% в еврозоната и 2,7% в ЕС.

От държавите в ЕС най-силен годишен ръст на цените на производител е отчетен в Белгия (9%), следвана от Великобритания (6,1%), Холандия (5,5%), Кипър (5,4%) и Испания (5,2%).

Същевременно спад е отчетен само в Люксембург (3%).

В България годишният ръст на цените на производител достига 3,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
fallback