fallback

Цената на петрола се повиши на фона на поевтиняващия долар

Златото докосна едноседмичен връх във вторник

10:52 | 04.04.17 г.

Цените на петрола се повишиха леко във вторник благодарение на слабия долар, въпреки че ръстът в либийския добив оказа натиск върху пазара, съобщава Investing.com.

В понеделник стана ясно, че Либия е възстановила добива на петрол от най-голямото си находище - "Шарара", след като властите убедиха въоръжени групировки да свалят блокадата на петролното поле, съобщи БТА, като цитира The Wall Street Journal.

Петролното производство на Либия се понижи с 252 хил. барела дневно, след като бе спрян добивът от находищата "Шарара" и "Уафа". Те бяха блокирани от въоръжени групировки и извличането на "черно злато" от тях беше спряно на 26 и 27 март, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от либийската Национална петролна компания.

Добивът на петрол от находищата се извършва от съвместно дружество на Националната петролна компания и консорциум, обединяващ испанската Repsol, френската Total, норвежката Statoil и австрийската OMV.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха със седем цента до 53,19 долара за барел малко след 7 часа българско време тази сутрин. Тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 4% до 50,28 долара за барел.

Според Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни, цената на петрола се очаква да се повишава на фона на слабия долар, подобно на златото.

Златото докосна едноседмичен връх във вторник, стимулирано от спада при курса на долара, което е знак, че инвеститорите са се насочили към по-безопасни активи заради геополитически притеснения. А отслабването на американската валута прави петрола по-евтин за притежателите на други валути.

Въпреки поевтиняването на долара повишаващото се производство продължава да държи под напрежение петролния пазар, който отчете понижения в ранната азиатска търговия.

В същото време членове на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) продължават да увеличават производството. Иранският износ на петрол достигна рекордното ниво от 3,05 милиона барела на ден на 20 март, според данни на ислямската новинарска агенция IRNA.

Пазарът на петрол продължава да търси признаци за затягане на фона на опасенията, че договореното съкращаване на производството остава недостатъчно за справяне с пренасищането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
fallback