fallback

Нови рекорди за германския износ

Но експортно ориентираните компании са загрижени за бъдещето заради протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп

09:58 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки политическата несигурност и слабостта на световната търговия германският износ бележи нов рекорд през миналата година, предава AFP.

Германските компании са изнесли стоки и услуги на стойност 1,2075 трлн. евро, което е ръст от 1,2% на годишна база, става ясно от изнесените в четвъртък данни на базирания във Визбаден статистически институт. По този начин износът надмина досегашния рекорд от около 1,19 трлн. евро, достигнат през 2015 г. При това търговията със страните от ЕС расте с 2,2%, докато тази с останалата част на света се свива с 0,2 на сто.

В края на годината обаче външнотърговските данни се влошават неочаквано. През декември износът спада с 3,3% на месечна база – три пъти по-силен спад от очакванията на икономистите. Това е и най-силният спад от август 2015 г. Вносът пък остава стабилен на месечна база. 

За цялата година и вносът достига рекордна стойност – 954,6 млрд. евро, което е нарастване с 0,6% на годишна база. 

Но експортно ориентираните компании са загрижени за бъдещето. Особено притеснителна е протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп.

„На фона на тесните връзки със САЩ много неща за германските предприятия са заложени на карта“, казва Антон Бьорнер, президент на Германската търговска асоциация BGA. "Десетки хиляди работни места са зависими от това европейските компании да могат да изнасят свободно продукцията си в САЩ, а американските – да инвестират в Европа", пояснява той. 

Данните може да засилят международната критика срещу германския икономически модел, който е като трън в очите на Тръмп. Главният му икономически съветник Питър Наваро обвини в материал на Financial Times германците, че използват сравнително ниския курс на еврото за свое предимство за сметка на САЩ и европейските партньори. Освен това според него Германия е главното препятствие пред сключването на търговското споразумение между европейския блок и САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 09.09.22 г.
fallback