fallback

Еврото поевтиня спрямо кошницата от валути

За загубите на еврото допринесе и речта на Марио Драги през вчерашния ден пред Европейския парламент

12:01 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Еврото остава под натиск въпреки добрите данни от германската икономика. Фабричните поръчки през декември се повишиха с цели 5.2% спрямо очакванията на анализаторите за ръст от 0.7%. Единната валута се понижи с 0.31% спрямо щатския долар до 1.0742 долара за евро. Днес сутринта спадът при двойката EURUSD продължава, като в момента се търгува на ниво от 1.0678 долара за евро. За разпродажбите на единната валута спомогнаха и разочароващите данни за индустриалното производство в Германия, публикувани по-рано днес. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0.5%, но производството в страната се сви през декември с 3%. Солидните нови промишлени поръчки и позитивните бизнес проучвания в края на миналата година говорят за подобрение на индустриалната активност тази година.

За загубите на еврото допринесе и речта на Марио Драги през вчерашния ден пред Европейския парламент, в която той посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да предприеме действия за повишаване на лихвените равнища при евентуални краткосрочни повишения на инфлацията. Инфлацията в еврозоната за януари 2017 г. е 1.8%, което е много близо до таргетираното ниво от страна на ЕЦБ. Засилващата се политическа несигурност в Европа около изборите в Германия и Франция също допринася за натиска, под който е подложена единната валута. Предизборните обещания на Марин льо Пен след стартирането на предизборната и кампания за борба с глобализацията и излизане на Франция от еврозоната, притесняват сериозно пазарните участници относно целостта на Европейския съюз.

Политическата несигурност от двете страни на Океана покачи цената на златото до 2-месечен връх. Ценният метал се повиши с 1.25% до 1 233.33 долара за тройунция, като следващата цел при златото според анализаторите е 1 250.00 долара за тройунция. Петролът от своя страна продължава да се движи в рейндж между 52 и 55 долара за барел. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи в понеделник с 1.52% до 53.15 долара за барел вследствие на комбинацията от увеличения брой нефтени платформи в САЩ и засилването на щатския долар.

Борсовите индекси в Европа също бяха повлияни негативно от нестабилната политическа обстановка на континента. Германският DAX30 се понижи с 1.2% до 11 572.65 пункта след спад в акциите на Volkswagen с 2.1%. Индексите зад Океана също приключиха своята три дневна печеливша серия, като широкият S&P500 спадна с 0.2% до 2 291.37 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

На 10 януари публикувахме коментар за двойката, в който отбелязахме добрата възможност за продажби: „Двойката достигна нивото на съпротива при 123.131. Оказахме се прави, че именно там покачването моментно ще спре. Въпросът е дали ще видим последващо отслабване? Япония отчита леко икономическо възстановяване, също така се наблюдава и моментен пик в износа. От друга страна местната валута регистрира изключително рязко и дълбоко пропадане спрямо кошницата, нещо, което бе очаквано от нас и изтъргувано спрямо щатския долар (виж 28 окт.), това дава добри предпоставки за циклично покачване йената, еврото остава пасивно на фона на количествени улеснения. Погледнато така имаме всички основания да търсим къси позиции, но поради редица други фактори, таргетирането не бива да е по-дълбоко от 119.056 йени за едно евро.“

Към днешната дата цената се спусна рязко след консолидационна корекция, както се вижда на графиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
fallback