fallback

Марио Драги: ЕЦБ няма да реагира на краткотрайни ръстове в инфлацията

Според управителя на ЕЦБ повишението на потребителските цени е временно и се дължи почти изцяло на по-скъпия петрол

20:47 | 06.02.17 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да затяга политиката, за да се справи с растящата инфлация, тъй като този ръст в цените е временен и се дължи почти изцяло на по-скъпия петрол. Това заяви в понеделник президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс. По този начин той отхвърли призивите към ЕЦБ да понижи стимулите.

„Възстановяването във валутния съюз набира сила, но пазарът на труда изостава до голяма степен, ръстът на производителността на труда е слаб и все още преобладават негативните рискове и това изисква продължителната подкрепа на ЕЦБ“, каза Драги пред комисията по икономически въпроси на Европейския парламент.

„Все още има необходимост от подкрепа от нашата парична политика, ако инфлацията се доближава до нашата цел с достатъчно увереност и по устойчив начин“, каза Драги. „Нашата парична стратегия предвижда да не реагираме на индивидуални данни и краткотрайни покачвания в инфлацията. Затова продължаваме да следим внимателно промените в инфлацията, ако сметнем, че те влияят по дълготраен начин на средносрочните перспективи за ценовата стабилност“, допълни президентът на ЕЦБ.

Програмата за количествени облекчения на банката ще продължи до края на тази година, но от април темпът й ще бъде свит от 80 на 60 млрд. евро месечно.

През януари инфлацията в еврозоната достигна 1,8 на сто и вероятно ще надвиши целевото ниво от 2% през идните месеци. Затова се увеличават призивите най-вече от Германия за затягане на паричната политика.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, обаче е все още ниска и според Драги именно слабата тенденция в ръста на потребителските цени е основната причина за продължаващата парична подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback