fallback

Инфлацията в Германия достигна целевото ниво на ЕЦБ

Потребителските цени във федералната република растат с 1,9% на годишна база през януари

17:14 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Германия продължава да се ускорява и през януари, достигайки най-високото си ниво от три години и половина насам, съобщава Ройтерс. Потребителските цени във федералната република растат с 1,9% на годишна база, което е точно целевото равнище на Европейската централна банка – малко под 2%. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 2-процентово повишение. През декември ръстът беше 1,7 на сто.

Данните на статистическата служба Destatis по всяка вероятност ще дадат нов импулс на призивите от Германия към ЕЦБ да сложи край на ултраоблекчената парична политика. 

„Времената на ниска инфлация в Германия приключиха“, казва Улрике Кастенс, икономист в германската банка Sal. Oppenheim. По думите ѝ по-скъпият петрол ще катапултира ръста на потребителските цени до ниво над 2% през идните месеци. Кастенс прогнозира, че през 2017 г. инфлацията ще се повиши до средно 1,8%.

Данните на Destatis показват, че растящите цени на енергията и храните са основните двигатели на ускорението на инфлацията през първия месец на годината.

„След днешните данни германските критики към ЕЦБ вероятно ще наберат още инерция“, коментира Карстен Бжески, главен икономист в ING. “Очевидно ускоряващата се инфлация – без значение какви са двигателите – комбинирана с ниски лихви води до още по-отрицателни реални лихви и вреди на спестителите”, допълва той.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват инфлацията в цялата еврозона да се ускори от 1,1% през декември до 1,5 през януари. Официалните данни се очакват във вторник.

На месечна база цените през първия месец на годината се понижават с 0,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 10.09.22 г.
fallback