fallback

Бундесбанк: Германската икономика се е представила силно в края на 2016 г.

За това според банката са допринесли както вътрешни, така и външни фактори

15:01 | 23.01.17 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката в Германия се е представила много силно в края на годината според германската централна банка Бундесбанк.

„Икономическият растеж в Германия се очаква да се е възстановил сериозно през последното тримесечие на 2016 г.", казва Бундесбанк в месечния си доклад, публикуван в понеделник. 

За това според банката са допринесли както вътрешни, така и външни фактори, предава dpa-AFX.

Подобряването на конюнктурата е допринесло до значително увеличение на промишленото производство, което от своя страна се е възползвало от много силните индустриални поръчки.

В допълнение и строителният сектор е оставил лятната слабост зад гърба си.

„Индикаторите за доверието тук отчитат рекорд след рекорд, а също и в други индустрии фирмите оценяват бизнес ситуацията като много благоприятна," се казва в месечния отчет. Освен това още положителни импулси идвали от частното потребление.

Според предварителна груба оценка на Федералната статистическа служба (Destatis) от 12 януари германската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие с около 0,5 на сто. За цялата 2016 г. растежът е от 1,9%, след като през миналата година бе в размер на 1,7 на сто.

Този солиден ръст обаче може да не се задържи през тази година, не на последно място заради многото рискове в Европа и света, смятат анализаторите на Бундесбанк. Сред рисковете те считат неясния курс на поведение на президента на САЩ Доналд Тръмп и изборите във Франция и Холандия, където политици с антиевропейски настроения биха могли да спечелят надпреварите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 02.09.22 г.
fallback