fallback

Турската икономика се свива за пръв път от седем години

Потребителското доверие, както и бизнес нагласите, се понижават след опита за преврат

11:37 | 12.12.16 г.
Автор - снимка
Създател

Турската икономика неочаквано се свива през третото тримесечие основно заради спад на потреблението, съобщава Bloomberg. Това ясно показва, че опитът за преврат през юли и последвалата политическата криза натежават над потребителското доверие, коментира агенцията.

Това е първото понижение на БВП на Турция от седем години насам, подчертава информационната агенция.

Понижението е в размер на 1,8% на годишна база през периода юли-септември, показват данните на статистическата служба. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за годишна експанзия от 0,3 на сто.

Потребителското доверие, както и бизнес нагласите, се понижават след 15 юли, когато беше направен опитът за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Това доведе до спад и на инвестициите, тъй като правителството започна да провежда чистка сред предполагаемите си врагове. 

Мерките струваха работните места на десетки хиляди хора, а редица западни правителства разкритикуваха чистката.

Потребителските разходи се понижават с 3,2% на годишна база през третото тримесечие, което показва, че опитът за преврат вреди на бизнес активността. Правителствените разходи за заплати, стоки и услуги се повишават с 23,8% и компенсират спада на инвестициите, които се свиват с 0,6%.

Миналата седмица турската статистическа служба обяви, че променя методиката, по която изчислява БВП, за да не изостава от международните стандарти и за да измерва по-прецизно темпа на икономическа активност. В резултат на това базовата година, която се използва за изчисляване на БВП, се променя от 1998 на 2009 г.

„Новият метод още повече усилва свиването на годишна база и прави по-трудно сравнението с предишни представяния“, посочва Бора Тамер Йълмаз, икономист в Ziraat Bank в Истанбул. „По новата методология ръстът през предишни тримесечия се очаква по-висок и така тази година може да се постигне целта на правителството за 3,2% ръст на икономиката“, посочва Йълмаз.

Повишението през първите две тримесечие на годината е ревизирано съответно от 4,7% до 4,5% и от 3,1% също до 4,5%.

Към 11:15 часа българско време в понеделник турската лира поевтинява с 1,44% до 3,5271 лири за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
fallback