fallback

Бундесбанк очаква ускорен растеж в Германия през последното тримесечие

Промишленият сектор вероятно ще задвижи възстановяването на германския икономически ръст

16:01 | 21.11.16 г.

Промишленият сектор се очаква да задвижи възстановяването на германския икономически ръст през четвъртото тримесечие след няколко слаби месеца, очаква централната банка Бундесбанк, цитирана от Ройтерс.

Подобряват се нагласите, поръчките растат, а очакванията са ръстът на заетостта да продължи. Това от своя страна ще подкрепи най-голямата икономика в еврозоната, пише в месечния доклад на регулатора.

„През последното тримесечие на 2016 г. ръстът в германската икономика ще бъде значително по-силен след временното забавяне през лятото“, посочват експертите. „Нагласите в икономиката се подобриха значително. Това важи най-вече за промишлеността, където се използва все по-голяма част от капацитета, а новите поръчки растат“, пише в доклада на Бундесбанк.

Темпът на растеж на германската икономика се забави от 0,4% през второто тримесечие до 0,2% през третото. През първото тримесечие ръстът на тримесечна база беше 0,7 на сто.

Според централната банка фундаментите на ръста са устойчиви.

Властите в Берлин повишиха прогнозата си за ръста през 2016 г. от 1,7% до 1,8%, което би било най-резкият темп на ръст от 5 години. През 2017 г. обаче се очаква темпото да се забави до 1,4% заради слабата глобална търговия и последиците от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Все пак според Бундесбанк перспективите пред заетостта са значително подобрени, като се очакват безработицата да се понижава през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
fallback