fallback

Активността в сектора на услугите в САЩ се забавя през октомври

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) извън производството се понижава от 57,1 пункта през септември до 54,8 пункта през 10-ия месец на годината

17:44 | 03.11.16 г. 4

Активността в сектора на услугите в САЩ се забавя през октомври, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на изследване на Института за управление на предлагането (ISM).

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) извън производството се понижава от 57,1 пункта през септември до 54,8 пункта през октомври. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта – за свиване, и този измерител е над ключовата граница вече 81 поредни месеца.

Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха стойността през октомври да е 56 пункта. Спадът на индекса се дължи основно на по-слаба бизнес активност, по-малко нови поръчки и по-слаба заетост.

„Има известно захлаждане извън производството, което сигнализира, че по-ранните ръстове не са били устойчиви“, казва Антъни Нийвс от института ISM.

Все пак някои компоненти на измерителя записват повишения през октомври. Например ценовият индекс се покачва с 2,6 пункта до 56,6 пункта, което до голяма степен отразява по-високите цени на продуктите, които по някакъв начин се влияят от петрола.

13 сектора отчитат ръст, включително транспортните услуги и складирането, строителството, услугите в управлението на компании, недвижимите имоти и професионалните услуги. При пет сфери се записват спадове, сред които образователните услуги и минното дело.

WSJ посочва, че средствата, които американците харчат за услуги, са около 2/3 от всички разходи за лично потребление. Секторът на услугите от своя страна е отговорен за по-голямата част от ръста на заетостта в САЩ в през септември. 

Повече за пазарите и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18 ноември в Интер Експо Център в София. Регистрирайте се сега със специална цена за ранна регистрация до 7 ноември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
fallback