fallback

Бизнес активността в китайската индустрия се ускорява

Октомври е четвъртият пореден месец на разширяване на PMI индекса на Markit и „Цайсин“

11:17 | 01.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През октомври бизнес активността в китайската индустрия се ускорява. Публикуваният във вторник официален индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) се увеличава от 50,4 до 51,2 пункта. Така той е над границата от 50 пункта, която сигнализира ръст, предава Ройтерс. Средната прогноза на анализаторите бе за по-скромен ръст до 50,4 пункта. 

Това бе четвъртият пореден месец на разширяване, както и най-високото ниво от юли 2014 г. насам, след като продукцията нарасна най-силно от март 2011 г., а новите поръчки се възстановиха. 

Борсата реагира положително, като Shangahi Composite отчете покачване от 0,65% към 10 часа.

Добри новини идват и от сферата на услугите. Неиндустриялният PMI индекс през октомври расте от 53,7 пункта до 54 пункта – най-високото ниво от декември 2015 г. В същото време заетостта се завръща към експанзия, докато производствените цени, продажните цени и времето за доставки се увеличават, а поръчките намаляват по-малко, отколкото през предходния месец.

През последните месеци има редица сигнали, че втората по големина в света икономика се стабилизира. Процъфтяващият пазар на имотите и повишаващите се държавни разходи подпомогнаха растежа до 6,7 на сто на годишна база, макар че малките и средни частни предприятия, които са във фокуса на изследването, продължават да изпитват затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
fallback