fallback

Какво ще движи пазарите през седмицата

Сравнително спокойният месец август приключи и септември дава ударно начало на есента със серия заседания на централни банки и макроикономически данни

09:32 | 05.09.16 г.

Сравнително спокойният месец август приключи и септември дава ударно начало на есента със серия заседания на централни банки и макроикономически данни. Във фокуса на инвеститорите ще бъде срещата на управителния съвет на Европейската централна банка в четвъртък. След пауза в публичните изяви президентът на ЕЦБ Марио Драги ще даде пресконференция с детайли за перспективите пред икономиката на еврозоната и за намеренията на централните банкери. Очакват се още финалните данни за икономическия ръст в Япония, както и изявление на управителя на Английската централна банка Марк Карни пред британски депутати.

В понеделник, 5 септември, се очаква управителят на Японската централна банка Харухико Курода да има изявление.

Продължава срещата на страните от Г-20, започнала в неделя.

Частната компания Markit ще публикува резултатите от проучването си за бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания. Миналата седмица имаше приятни изненади и сферите и на производството, и на строителството.

Пазарите в САЩ са затворени по случай деня на труда, който всяка година е първият понеделник от месец септември.

Във вторник, 6 септември, заседава Австралийската централна банка и очакванията са, че тя ще остави лихвените проценти без промяна. При предишната си среща за паричната политика институцията понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,50%.

Институтът за управление на предлагането в САЩ (ISM) публикува доклада си за активността в сектора на услугите.

Управителят на Швейцарската централна банка Томас Джордън има изявление. 

В сряда, 7 септември, Австралия ще публикува данни за ръста на икономиката през второто тримесечие.

Швейцарската централна банка ще публикува данни за изменението във валутните резерви.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни и част от екипа му в Комисията по парична политика ще отговарят на въпроси от депутати за перспективата пред британската икономика.

Централната банка в Канада има заседание за паричната политика, но пазарите са единодушни в прогнозите си, че основният лихвен процент ще остане на ниво 0,5%.

Федералният резерв на САЩ публикува т.нар. Бежова книга – данни от всички свои 12 клона за регионалните икономически условия.

В четвъртък, 8 септември, Япония публикува финалното четене на данните за икономическия ръст през второто тримесечие.

Властите в Австралия и Китай ще обявят данни за търговските си баланси.

Европейската централна банка заседава за паричната политика, като след публикуването на изявлението ще има пресконференция на президента Марио Драги.

САЩ публикуват традиционния седмичен доклад за подадените молби за помощи при безработица.

Администрацията за енергийна информация в САЩ обявява редовните данни за изменението в петролните резерви. Тази седмица докладът излиза в четвъртък, а не в сряда както обикновено, защото понеделник е бил почивен ден.

В петък, 9 септември, властите в Пекин ще публикуват данни за ръста на потребителските и производствените цени в Поднебесната империя.

Канада ще публикува данни за безработицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback