fallback

Услугите са двигателят на ръста на заетостта в САЩ през юли

Частният сектор добавя общо 179 хил. нови работни места, но повишението е небалансирано

16:16 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на заетостта в частния сектор в САЩ през юли е по-висок от очакваното, но почти всички нови работни места са в сектора на услугите, съобщи CNBC, позовавайки се на доклада на ADP и Moody's Analytics.

Компаниите добавят 179 хил. нови работни места през седмия месец на годината на фона на прогнози за 170 хил. Има и ускорение спрямо юни, когато ръстът е ревизиран с 4 000 нагоре до 176 хил. 

Лошите новини идват от факта, че ръстът на новите работни места в частния сектор не е балансиран. Секторът на услугите добавя 185 хил. нови позиции, но компаниите производителки на продукти губят 6 000 работни места. При строителството има спад от 6 000 позиции, а промишлеността добавя 4 000.

„Ръстът на заетостта остава силен, но върви към умерен темп, тъй като икономиката се насочва към пълна заетост. Бизнесът се затруднява да запълни вакантните места, които са близо до рекордни нива“, казва Марк Занди, главен икономист в Moody's. “Най-големият икономически проблем на страната скоро ще бъде липсата на служители”, допълва той.

Въпреки че на практика осигуряват общия растеж на заетостта, услугите добавят по-малко работни места, отколкото през юни, когато секторът записа ръст от 203 хил. нови позиции.

В петък ще бъдат публикувани официалните данни на Министерството на труда на САЩ. През миналия месец повишението беше с 287 хил. нови назначения. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
fallback