fallback

Централната банка на Австралия понижи основния си лихвен процент до 1,50%

Мярката беше до голяма степен очаквана, като 36 от 47 икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха понижението

10:00 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Австралия понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 1,50% на фона на сигналите за бавен икономически растеж, съобщи CNBC.

Мярката беше до голяма степен очаквана, като 36 от 47 икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха понижението.

„Глобалната икономика продължава на расте с по-бавен от средния темп“, пише в изявлението на банката. „В Австралия последните данни подсказват, че като цяло икономическият растеж продължава с умерен темп въпреки големия спад в бизнес инвестициите“, се казва още в текста. Инфлацията също е ниска и вероятно ще остане на ниски нива, посочва регулаторът. 

„Бордът на банката прецени, че перспективите за устойчивия икономически ръст в комбинация с инфлация, връщаща се към целта, ще се подобрят при облекчена парична политика“, пише в изявлението.

Банката допълва, че поскъпването на австралийския долар през последно време може да усложни усилията за подпомагане на икономиката. Властите в страната управляват прехода от разчитаща на износа на суровини икономика, който пострада от ниските цени на петрола, към акцент върху вътрешните двигатели.

Според някои анализатори обаче силният долар до голяма степен се дължи на притока на капитали, които държавните облигации привличат. Ценните книжа предлагат положителна доходност за разлика от много други държавни облигации по света.

След обявяването на решението на банката австралийският долар поевтиня до 0,7495 щатски долара, като преди това се обменяше за 0,7544 долара. Към 9:30 часа българско време курсът е 0,7540 щатски долара за един австралийски.

Основният борсов индекс ASX 200 не реагира особено на решението, като записа спад от 0,84%. През юли индексът се повиши с 6 на сто и инвеститорите вероятно са очаквали понижение на лихвения процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 07.09.22 г.
fallback