fallback

Британският паунд се насочва към най-добрата си седмица от 2009 г.

Валутата беше насърчена от назначението на Тереза Мей като премиер и от решението на централната банка да не понижава лихвите

10:30 | 15.07.16 г.

Британският паунд върви към най-добрата си седмица от 2009 г. насам, като поскъпва с над 3% спрямо долара, съобщава Bloomberg.

Британската валута беше насърчена от назначението на Тереза Мей на премиерския пост в сряда, като по този начин един елемент от несигурността в Обединеното кралство след референдума беше елиминиран.

След гласуването за Brexit паундът се срина до 31-годишно дъно и в момента е с около 10% по-слаб от нивото непосредствено преди референдума.

Освен това лирата получи подкрепа в четвъртък и от Английската централна банка, която се въздържа от понижение на лихвените проценти. Комисията по парична политика обаче даде ясна заявка, че възнамерява да въведе облекчения в началото на август.

Редица икономисти допускаха понижение на ставката с 25 базисни пункта, тъй като при едно от последните си изказвания управителят на институцията Марк Карни сигнализира, че през лятото може да се наложи облекчаване на паричната политика във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
fallback