fallback

Подадените молби за помощи за безработица в САЩ остават без изменение

Нивото им е най-ниското от април тази година

17:21 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Броят на подадените молби за помощи при безработица миналата седмица се задържа до най-ниското ниво от средата на април – пореден сигнал за стабилен трудов пазар в САЩ, съобщава Bloomberg.

Подадените документи остават без изменение на ниво от 254 хил. през седмицата, която приключи на 8 юли, показват данните на Министерството на труда. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение до 265 хил. През април стойността се понижи до 40-годишно дъно от 248 хил.

Компаниите изпитват затруднения да намерят квалифицирана работна ръка и не са склонни да съкращават служители, след като търсенето на кадри се повишава след слабия старт на годината.

Седмичните молби за помощи при безработица са под 300 хил. в продължение на 71 поредни седмици, което е най-дългият период от 1973 г. и е признак на здрав трудов пазар. 

„Категорично няма значителни сигнали за стрес на пазара на труда“, казва Джейкъб Убина, старши икономист в RBC Capital Markets в Ню Йорк.

Данните за подадените молби през юли може да претърпят сериозни колебания, тъй като автомобилните производители започват процеса по временно затваряне на фабриките, за да ги оборудват за новите модели. В Мичиган например подадените документи миналата седмица растат с над 9 000 при неизгладени данни, а тези в Охайо – с близо 2 300.

Именно заради тези сезонни колебания икономистите се фокусират върху усреднената стойност за последните четири седмици, която се понижава до 259 хил., което също е най-ниската стойност от края на април.

Броят на американците, които продължават да получават помощи, расте с 32 хил. до 2,15 млн. през седмицата, която приключи на 1 юли.

Bloomberg припомня, че през миналата седмица заетостта в САЩ през юни отчете рязък ръст, като компаниите извън земеделието добавиха 287 хил. работни места след разочарования ръст от 11 хил. през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
fallback