fallback

Подновеният апетит за риск на фондовите пазари се отрази негативно на златото

Днешното заседание на Канадската централна банка пък има потенциал да предизвика сериозни движения в канадската валута

12:00 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През вчерашния ден най-очакваното събитие от инвеститорите бе изявлението на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, който посочи, че не е оказвал натиск върху Комисията за финансова стабилност относно оформянето на нейния доклад. Карни заобикаляше въпросите относно свалянето на лихвените проценти. Повечето анализатори очакват АЦБ да свали лихвените проценти от 0.5% на 0.25% на срещата на централната банка този четвъртък. На фона на изявленията на Карни и въпреки все по-нарастващите шансове за сваляне на лихвените проценти от английската банка, британският паунд записа ръст от 1.31% и във вторник достигна 1.3269 долара за паунд. Лирата записа покачване и спрямо еврото, като валутната двойка EURGBP се търгуваше на ниво от 0.8334.

Освен коментарите на Марк Карни, през вчерашния ден беше дадено изявление ит от Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв за Минеаполис. Той заяви, че ще е нужно още време преди Фед да повиши лихвите. Кашкари посочи, че е нужно търпение, докато икономиката се възстанови, за да стане възможно вдигането на ставките. Глобалните фактори и въздействието на Brexit също имат тежест върху решението на централната банка, допълни той. Въпреки изказванията на Кашкари, щатският долар записа лек ръст спрямо еврото и се търгуваше на ниво от 1.1059. Зелените пари записаха чувствителен ръст и спрямо японската йена за втори пореден ден, като се търгуваха на ниво от 104.72 йени за долар. Ралито при USDJPY идва главно вследствие на страховете за количествени улеснения от страна на Японската централна банка.

Апетитът на инвеститори към рискови активи се засили през тази седмица, като щатските индекси Dow Jones и S&P500 записаха рекордно високи нива по време на вчерашната сесия. S&P500 се търгуваше при 2 151.87 пункта, което бе ръст от 0.7% спрямо предходната сесия, а индустриалният Dow Jones достигна до 18 348 пункта. За покачването на индексите в САЩ спомогнаха и изявленията на високопоставени членове на Фед Джеймс Булард и Даниел Таруло за нуждата от по-добро финансиране. Изявлението на Карни относно независимостта на АЦБ повлияха негативно на британския FTSE100, като същия се търгуваше на ниво от 6 673.80 пункта. За разлика от британския индекс, измерителите в континентална Европа записаха повишения. Германският DAX30 записа ръст от 1.35% до 9 950.70 пункта, а френският САС40 достигна цена в края на деня от 4 329.00 пункта.

Риск апетитът на инвеститорите към пазара на акции повлия на негативно на цената на златото. Благодорният метал записа най-големия си спад от 7 седмици насам, търгувайки се за 1 333.75 долара за тройунция, което бе загуба от 1.63% спрямо предходния ден. Петролът от своя страна записа ръст през вчерашния ден от 4.46%, на фона на изявленията от страна на ОПЕК, че страните извън картела ще свият своето производство повече от първоначалните данни.

Днес с интерес ще се очакват данните за петролните запаси на компаниите в САЩ, които се очаква да окажат влияние върху цената на петрола. Докладът за паричната политика на Канадската централна банка и решението, което ще последва за лихвените проценти, може да предизвика сериозни движения в канадската валута. През днешния ден ще бъдат изнесени и данните за индустриалното производство в еврозоната. Този индикатор измерва общата стойност на производството в заводите, мините и сферата на битовите услуги.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/JPY

След успешния пробив на 114.60, където се задържа двойката в края на юни, цената направи опит за поскъпване в началото на юли, достигайки до 116.43. В момента двойката коригира, като тества именно 114.60. Очакванията са за възходящ импулс към 200-периодната пълзяща средна в зоната около 117.40, като има възможност да се породи допълнителен импулс в посока 121.60 - зона, която се явява силно ниво на съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
fallback