fallback

АЦБ: Налице е отлагане на инвестиционните решения за след референдума

Вторичните ефекти са налице при правните и финансови фирми, сочи доклад на централната банка

19:32 | 22.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според Английската централна банка (АЦБ) някои британски предприятия може би са отложили инвестиционните си решения в навечерието на референдума за еврочленството на страната, като вторичните ефекти са налице при правните и финансови фирми, пише Bloomberg.

В редовното тримесечното проучване на централната банка се съобщава за отлагане на взимането на решения относно разходите на фирмите на фона на несигурността преди вота в четвъртък. Компаниите за професионални и финансови услуги също коментират, че новият бизнес е спаднал, а емисиите на капиталовите пазари са намалели, защото се е свил инвеститорският апетит.

„Потокът от нова работа за компаниите за професионални и финансови услуги отслабна, като някои клиенти отлагат важни бизнес решения за периода след референдума“, гласи докладът, „Това води до по-малко сделки по сливания и придобивания, първични публични предлагания и до отслабване на инвестиционната активност в областта на търговските площи.“

Документът е финалната публикация на АЦБ преди вота в четвъртък. Гуверньорът Марк Карни привлече вниманието на привържениците на кампанията за напускане заради коментарите на банката относно евентуалните икономически ефекти от Brexit. Той срещна неодобрение от някои политици, а действието му бе определено от някои като „пропаганда“.

Според доклада на АЦБ по-мащабните инвестиционни намерения за следващата година са „съпоставими с умерения растеж“. По отношение на плановете за наемане на персонал пише, че „несигурността относно икономиката има леко понижаващо влияние“.

Проучване на Конфедерацията на индустриалците във Великобритания, публикувано във вторник, показва, че несигурността също може да накърни износа на промишлени стоки, въпреки че през последните шест месеца лирата поевтиня с 1,1 на сто спрямо долара.

„Поевтиняването на паунда изглежда, че не направи много за нашите износители“, коментира икономическият директор на Конфедерацията на индустриалците във Великобритания Рейн Нютън Смит. „Вероятно растящата несигурност преди референдума, в комбинация с глобалните рискове, този път засенчиха някои от ползите на по-евтината валута.“

Всичко за Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
fallback