fallback

Търсенето на ликвидност от страна на банките преди Brexit се понижи рязко

Британските банки са поискали едва 370 млн. паунда в рамките на втората серия допълнителни операции на Английската централна банка

15:23 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на ликвидност от страна на търговските банки значително се понижава в рамките на втората серия допълнителни операции, организирани от Английската централна банка (АЦБ), които трябва да гарантират достатъчно финансиране около референдума за еврочленството на Великобритания, съобщи Bloomberg.

Банките са поискали едва 370 млн. паунда (546 млн. долара) по време на аукциона във вторник на фона на потърсените 2,46 млрд. паунда при предишните дългосрочни репо операции на 14 юни, показват данните на централната банка. Днешната операция е последната от допълнителните преди вота в четвъртък, а следващата е на 28 юни. Този месец АЦБ проведе четири аукциона за ликвидност в замяна на обезпечение вместо обичайния един.

Два дни преди гласуването социологическите проучвания показват, че кампанията против напускането на ЕС набира скорост. Трейдърите намаляват залозите за повишена бъдеща волатилност на пазарите, а британският паунд поскъпна до най-високото си ниво спрямо долара от януари насам.

Миналата седмица Международният валутен фонд предупреди, че евентуален Brexit може да доведе до кредитен срив при липса на ликвидност. Това от своя страна може да навреди на разходите и инвестициите.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни увеличи операциите по вливане на ликвидност, за да предотврати такъв сценарий. Така през юни банката е инжектирала ликвидност в рамките на дългосрочните репо операции на стойност 6,08 млрд. паунда. Средната сума за 6-месечните операции между декември 2015 г. и май 2016 г. пък беше 3 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
fallback