fallback

Производствените цени в Германия остават рекордно ниски

През май те нарастват дори повече от очаваното, но на годишна база намаляват за 34-ти пореден месец

11:56 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Производствените цени в Германия се покачиха през май, насърчени от месечното увеличение в цените на енергията, но на годишна база те остават на рекордно ниски нива, съобщава MarketWatch.

Според федералната статистическа служба Destatis производствените цени нарастват с 0,4% през петия месец от годината спрямо април, но намаляват с 2,7% на годишна база.

Графика: Trading Economics

Това е 34-тият пореден месечен спад на годишна база. През април производствените цени се увеличиха с 0,1% спрямо март, но се понижиха с 3,1% спрямо същия период на 2015 г.

В същото време данните сочат, че производствените цени през май са се увеличили с повече от очакваното, тъй като икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха цените на производителите да се повишат с 0,3% за месец и да паднат с 2,9% на годишна база през май. 

Базисният индекс, който изключва енергията, се увеличава с 0,2% на месечна база и намалява с 0,8% за година, показват данните на Destatis.

Цените на енергията остават основният двигател на показателя през май. През месеца те нарастват с 0,7% спрямо април, като намаляват с 8% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
fallback