fallback

Пазарите навлизат в седмицата на британския референдум

Без съмнение събитието на седмицата е гласуването в Обединеното кралство за бъдещето на страната в Европейския съюз

09:07 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Без съмнение пазарните участници ще са фокусирани върху проучванията на общественото мнение преди референдума, който е в четвъртък. Миналата седмица Английската централна банка предупреди, че евентуален Brexit е най-големият непосредствен риск не само за британските, но и за глобалните финансови пазари.

В понеделник, 20 юни, германската централна банка Бундесбанк ще публикува месечния си икономически доклад.

Излизат данни за ръста на производствените цени в Германия.

Австралийската централна банка ще публикува стенограмата от последното си заседание, когато остави паричната си политика без промяна.

Във вторник, 21 юни, се очаква решението на германския конституционен съд в Карлсруе за програмата на Европейската централна банка за Преки парични трансакции (Outright monetary policy – OMT). Тя беше одобрена през 2012 г. в разгара на европейската дългова криза и дава на банката мандат за неограничено изкупуване на държавни облигации на закъсали държави. Аргументът срещу програмата е, че тя нарушава забраната за директно финансиране на правителствата.

Центърът за европейски икономически изследвания (ZEW) ще публикува индекса си за инвеститорското доверие. В своето проучване ZEW включва анализатори и институционални инвеститори, които да оценят икономическата ситуация в Германия, както и да споделят очакванията си за идните месеци. 

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще отговаря на въпросите на конгресмени по шестмесечния доклад за паричната политика. Изказването й в Конгреса ще продължи и в сряда.

В сряда, 22 юни, започва втората серия таргетирани евтини кредити за банките от ЕЦБ. Програмата беше обявена през март, когато Марио Драги обяви редица мерки за стимулиране на растежа и инфлацията.

Администрацията за енергийна информация в САЩ публикува редовния си доклад за изменението в петролните резерви.

В четвъртък, 23 юни, Великобритания гласува на референдум дали да остане в Европейския съюз или да го напусне. Урните отварят в 7:00 часа местно време (9:00 часа българско) и затварят в 22:00 часа (полунощ българско време). Това е час след приключването на борсовата сесия в САЩ, което означава, че първо азиатските пазари ще реагират на резултатите. Според агенция Ройтерс не се очакват екзит полове, така че първите резултати ще са налице в малките часове в петък.

Любопитна подробност е, че няма изискване за минимална избирателна активност, така че колкото и хора да са гласували, резултатът е валиден.

Ще бъдат публикувани редица индекси на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на производството и услугите – в еврозоната и отделно за Германия и Франция.

В петък, 24 юни, излиза друго изследване от Германия – това на Института за икономически изследвания (Ifo). Индексът му за бизнес климата се основава на оценките на компаниите за актуалната ситуация в икономиката и перспективите за следващите шест месеца. Фирмите участници в анкетата са около 7000 и са от сферите на производството, строителството, търговията на едро и дребно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 05.09.22 г.
fallback