fallback

Goldman Sachs: Дългът на Китай е по-висок от очаквания

Държавният дълг на страната се повишава значително от 32,5% от БВП през 2012 г. до 40,6% от БВП в края на 2015 г.

08:31 | 10.06.16 г. 12

Влошените нива на задлъжнялост на Китай пораждат загриженост за належащи проблеми в страната и устойчив риск, предупредиха анализатори на Goldman Sachs, цитирани от WBP Online.

Goldman Sachs открива несъответствие между своите изчисления за кредитирането на Китай и тези на общото социално финансиране (TSF). Анализаторите стигат до заключението, че TSF е друга подозрителна статистика с потенциал да скрие голям проблем. Данните на Goldman Sachs са много по-тревожни от тези на TSF.

„Вероятността да има толкова голямо ниво на кредитиране в сянка, което не се включва в официалната статистика, показва съществуващи пропуски в регулирането“, отбелязват анализаторите. 

Държавният дълг на Китай се повишава значително от 32,5% от БВП през 2012 г. до 40,6% от БВП в края на 2015 г., показват оценките на рейтинговата агенция Moody's.

"Ние очакваме по-нататъшно увеличение до 43% до 2017 г. заедно с една гъвкава фискална политика, която вероятно ще включва по-високи държавни разходи и възможни намаления в общата данъчна тежест.

От агенцията очакват големите вътрешни спестявания да продължат да финансират държавния дълг.

Според Кейти Коч, портфолио мениджър в Goldman Sachs Asset Management инвеститорите трябва да обмислят пазари извън САЩ, тъй като те предлагат повече атрактивни възможности.

Един от най-трудните въпроси за Китай през следващите години ще бъде разрешаването на проблема с високия дълг на банките и последиците от него.

Около 60% от капитала на китайските банки е изложен на риск, след като властите започнаха несигурен процес на преструктуриране на нерентабилни държавни предприятия.

По-големите проблеми могат да възникнат през следващите години, тъй като дълговете на банките се увеличава непрекъснато. В момента те се оценяват на 1,7  трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
fallback