fallback

Германското индустриално производство се връща към растеж през април

Статистическата служба отчита ръст от 0,8% на месечна база

09:59 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското индустриално производство се възстановява през април в знак, че най-голямата икономика в Европа извлича полза от ръста на инвестициите, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство расте с 0,8% на месечна база, сочат сезонно изгладени данни на статистическата служба Destatis. За сравнение - през март беше записан спад от 1,1 на сто.

Очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст от 0,7 на сто.

На годишна база индустриалното производство расте с 1,2 на сто. 

Докладът на Destatis идва един ден след данните, че фабричните поръчки се понижават през април с най-бърз темп от девет месеца. Все пак нагласите сред компаниите се повишават до най-високото си ниво от пет месеца през май, а миналата седмица централната банка Бундесбанк заяви, че растежът трябва да продължи да извлича полза от стабилния трудов пазар и нарастващите доходи на домакинствата.

„Нагласите сред производствените компании се подобриха през последните месеци и се очаква секторът да продължи с умереното възстановяване след слабостта през второто полугодие на 2015 г., свързана с търговията“, пише в изявлението на Destatis.

През април производството без енергията и строителството расте с 1,1% на месечна база. При капиталовите стоки повишението е 2,2 на сто, а при потребителските стоки – 0,4%. Производството на междинни стоки остава без изменение спрямо април, а на енергия се разширява с 1,1 на сто. При строителството се отчита спад от 1,7 на сто.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback