fallback

Какво ще движи пазарите през седмицата

Акценти тази седмица ще бъдат вторите четения на ръста на БВП в Германия, Великобритания и САЩ

14:48 | 23.05.16 г.

Седмицата включва серия макроикономически данни, като във фокуса на вниманието ще бъдат вторите четения на данните за икономическия ръст в Германия, Великобритания и САЩ. Централната банка на Канада има заседание за паричната политика в сряда.

В понеделник, 23 май, частната компания Markit публикува индексите на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите в еврозоната. Има отделни данни за активността в Германия и Франция.

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард ще има изказване. Миналата седмица очакванията на пазарите за повишение на лихвените проценти през юни се увеличиха, след като стенограмата от последното заседание на Фед сигнализира за такава вероятност. Освен това председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в четвъртък, че очакванията за затягане на паричната политика през юни или юли са основателни.

Излиза проучването на Европейската комисия за бизнес нагласите в еврозоната и европейския съюз. 

Във вторник, 24 май, германските власти ще публикуват финалните данни за ръста на БВП през първото тримесечие. Първото четене показа, че икономиката на федералната република се е разширила с 0,7% на тримесечна и с 1,3 на сто на годишна база.

Центърът за европейски икономически изследвания (ZEW) ще публикува индекса си за инвеститорското доверие. В своето проучване ZEW включва анализатори и институционални инвеститори, които да оценят икономическата ситуация в Германия, както и да споделят очакванията си за идните месеци.

В сряда, 25 май, излиза друго изследване от Германия – това на Института за икономически изследвания (Ifo). Индексът му за бизнес климата се основава на оценките на компаниите за актуалната ситуация в икономиката и перспективите за следващите шест месеца. Фирмите участници в анкетата са около 7000 и са от сферите на производството, строителството, търговията на едро и дребно. През април бизнес климатът според Ifo изненадващо се влоши.

Компанията за маркетингови проучвания GfK ще публикува данни за потребителското доверие в Германия.

Централната банка на Канада има заседание за паричната политика.

Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикува традиционните данни за петролните резерви в САЩ.

В четвъртък, 26 май, излиза второто четене на данните за икономическия ръст във Великобритания. Предварителните стойности бяха забавяне на ръста до 0,4% на тримесечна база. Повишението съвпада с това през третото тримесечие на миналата година, което беше най-ниското от края на 2012 г.

Джеймс Булард, председател на Фед за Сейнт Луис, отново ще има изявление.

В петък, 27 май, излизат данни за инфлацията в Токио.

Освен това САЩ ще публикуват второ четене на данните за ръста на БВП. Първоначалната информация показа ръст на икономиката от 0,5% през първото тримесечие спрямо предходното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 04.09.22 г.
fallback