fallback

Бундесбанк: Потреблението и строителството ще крепят ръста на германския БВП

Централната банка очаква растежът на икономиката да се забави през второто тримесечие

17:32 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германската централна банка Бундесбанк очаква икономическият ръст във федералната република да се забави през второто тримесечие, но да остане стабилен, пише в месечния доклад на институцията, цитиран от Finanzen.net.

Растежът на БВП ще бъде насърчен преди всичко от частното потребление и строителството. По-малко уверени са икономистите в Бундесбанк за представянето на индустрията и влиянието й върху износа.

Първото четене на данните за БВП през периода януари-март показа ръст на икономиката от 0,7 на сто.

„Ръстът на германската икономика може да изгуби динамика през пролетта“, пише обаче в доклада на централната банка.

Институцията допуска, че покупателната способност на германците през второто тримесечие няма да расте толкова силно, колкото преди, тъй като цените на петрола са се повишили чувствително. Все пак според регулатора потребителите не са реализирали изцяло ръста на покупателната способност от предишните тримесечия, така че има все още пространство за маневри.

Силният темп на експанзия в строителството от първото тримесечие също няма да се задържи. Основната причина е преди всичко в това, че ръстът от 3,4% през първото тримесечие се дължи и на факта, че процедурата за сезонна корекция през зимните месеци предполага по-ниска активност.

Ако активността обаче остане константна заради благоприятните метеорологични условия, се отчита ръст. За сметка на това обаче през второто тримесечие липсва заложеното от сезонните корекции отслабване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
fallback