fallback

Отстъплението в политиката на Фед отдалечава паритета между еврото и долара

Едва ли ще видим по-високи стойности от 1,10 долара за едно евро в края на годината, смята дилърът в Делтасток Андрей Стойчев

19:45 | 16.05.16 г. 7

Отлагането на вдигането на лихвите в САЩ отдалечава паритета между еврото и долара. Това каза дилърът в Делтасток Андрей Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него фундаменталните фактори оказват влияние върху динамиката на финансовите пазари, но през последните години централните банки определят до голяма степен движението на местните валути.

Наблюдава се отстъпление в политиката на Федералния резерв на САЩ, тъй като пазарите вече очакват едно-единствено покачване на лихвените проценти през 2016 г., което оказва най-силно влияние върху курса евро-долар и отдалечаването му от паритета. Прогнозата на дилъра е, че доларът ще постави под натиск еврото.

„Едва ли ще видим по-високи стойности на курса евро-долар от 1,10 в края на годината“, смята Стойчев.

Финансовият анализатор коментира още основните пречки пред поскъпването на долара, движението на валутната двойка паунд-долар и перспективите пред укрепването на руската рубла.

По думите му до провеждането на референдума за оставане или излизане на Великобритания в ЕС валутната двойка паунд-долар ще се търгува в диапазона между 1,40-1,46/7. Ако Великобритания остане в ЕС, може да се очаква поскъпване на валутната двойка и котировки над 1,50, коментира Стойчев.

Цялото интервю с Андрей Стойчев гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 08.09.22 г.
fallback