fallback

Очаква се забавяне на икономическия растеж на еврозоната през второто тримесечие

Активността в сектора на услугите също остава приглушена

15:21 | 04.05.16 г.

Икономическият растеж в еврозоната ще бъде стабилен, но бавен през второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно в еврозоната също са спаднали като цяло през март, а ценовият индикатор не предлага отдушник на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата й с прекомерно ниската инфлация, посочва информационната агенция.

Окончателният PMI индекс на Markit е забавил ръста си до 53 пункта през април от 53,1 пункта през март. Това означава, че икономическата активност продължава да се разширява, но темповете плавно се забавят.

Въпреки че икономиката на Европейския съюз (ЕС) нарасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие, темпото няма да се удържи през второто, според резултатите от бизнес анкетата.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват растежът за периода април – юни да достигне 0,4 на сто заради все още високата обремененост с дълг в региона, слабите печалби на банките, високата безработица и значителния неизползван капацитет в икономиката.

Европейската комисия (ЕК) също прогнозира, че икономическият растеж в Европа ще се забави на фона на ниската инфлация и предупреди за високи външни и вътрешни рискове за икономиката на блока.

Активността в доминиращия сектор на услугите в еврозоната също остава приглушена. PMI индексът в сектора остава без промяна през април на ниво от 53,1 пункта, което представлява 14-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 24.08.22 г.
fallback