fallback

Щатският долар се върна към печалбите

Понижението на лихвените нива в Австралия подкопа основите на стоковите валути.

11:33 | 04.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Канадският долар записа най-силното си поевтиняване от близо 9 месеца насам. Валутата бе негативно повлияна както от спада в цената на енергийните стоки, така и от разочароващите новини за Китай, които отново поставиха въпросителни около стабилността на глобалния икономически растеж.

Индексът на производствената активност на Caixin се оказа под очакваните нива, което в комбинация със спада в цената на „черното злато“ доведе до загуба от над 1% в котировките на канадския долар. Разколебаните позиции на канадеца дойдоха, след като валутата достигна най-високата си стойност за последните 10 месеца, като засилените позиции на щатския долар доведоха до ръст на двойката. От друга страна понижението на лихвените нива в Австралия на фона на опасенията от дефлация в страната подкопа основите на стоковите валути.

Австралийският долар също бе подложен на разпродажби, загубвайки 2,3% от стойността си, което представлява най-силното понижение на валутата от юни 2013 година. Другият основен представител на стоковите валути в лицето на новозеландския долар също бе под натиск, след като безработицата в страната е нараснала до 5,7%.

Негативната за страната новина доведе до разпродажби за новозеландеца, който изтри спечелените позиции спрямо долара, поевтинявайки от 0.7053 до 0.6876 по време на азиатската сесия. За отрицателното за валутата движение допринесе и спад в почасовото заплащане, което не удовлетвори очакванията на пазарните участници.

Петролът записа загуби за трета поредна сесия вследствие на подновените опасения за глобално пренасищане от суровината. Американското „черно злато“ изтри 2,5% от стойността си, спадайки до 43,32 долара за барел. Негативните данни от Китай наклониха везните към разпродажбите, след като очаквания за занижено потребление от икономика номер две оставиха суровината на червена територия. Според предварителни данни запасите в Къшинг, Оклахома, са нараснали с над 800 000 барела, докато Енергийната информационна агенция сигнализира за ръст в размер на 500 000 барела за изминалата седмица.

На фондовите пазари от двете страни на Океана се наблюдаваха разпродажби. Спадът на петрола и опасенията идващи от Китай доведоха до загуби за DJIA от 0.78%, докато S&P 500 изтри 0.87% от стойността си. Също така очакванията, че лихвените нива в САЩ ще останат на ниски нива за дълъг период от време стимулираха разпродажбите. Европейските индекси също записаха загуби, след като еврото поскъпна до 1.1616 спрямо долара, достигайки най-високата си стойност от месец август насам. Германският DAX бе негативно повлиян, спадайки с 1.9% до 9 926.77 пункта, като водещи компании в лицето на BMW AG, Deutsche Lufthansa AG и Commerzbank AG записаха загуби. Засилената вероятност Федералният резерв на САЩ да се въздържи от действия и през следващото заседание на централните банкери дадоха импулс на еврото, което обаче приключи деня при 1.1500, изтривайки спечелените по-рано позиции.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
fallback