fallback

Централната банка на Франция повиши прогнозата си за ръста за първото тримесечие

По-оптимистичната оценка идва на фона на резкия спад на индустриалното производство и по-високия бюджетен дефицит към февруари

11:31 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Франция повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през първото тримесечие на 2016 г. на фона на резкия спад на индустриалното производство и по-високия бюджетен дефицит.

Финансовата институция сега очаква 0,4% тримесечен ръст спрямо предходната оценка от 0,3%, пише MarketWatch. Повишеният оптимизъм се дължи на по-високата бизнес активност през март и по-високите положителни очаквания на мениджърите в промишлеността.

Подобряването на оценката подсказва, че втората най-голяма икономика в еврозоната може би стартира 2016 г. не чак толкова лошо. Френската статистическа служба Insee прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се разшири с 0,4% и през второто тримесечие, а безработицата ще започне да пада.

Според проучването на Централната банка на Франция относно бизнес активността индустриалното производство и поръчките растат през март, докато производството в автомобилния сектор леко намалява. Същевременно се възстановява това в химичния и фармацевтичния сектор.

Данните идват на фона на резкия спад на индустриалното производство през февруари заради по-слабата активност именно в промишлеността, рафинирането и транспорта.

Статистиката, публикувана от Insee в петък, сочи, че производството намалява с 1% на месечна база след спад на промишленото производство с 0,9 на сто. Производството в автомобилния сектор е надолу с 2,4%, а добива и преработката на горива се свива с 4%.

Анкетираните от Wall Street Journal икономисти очакваха по-бавно понижение на индустриалното производство, а именно – от 0,5%.

Други данни, изнесени също днес, пък показват, че за периода януари-февруари бюджетният дефицит на Франция се е разширил спрямо същия период на 2015 г.

Държавният бюджетен дефицит, изключвайки бюджетите за социално осигуряване, здравно осигуряване и разходите на местната власт – нараства до 25,6 млрд. евро спрямо 23,4 млрд. евро, колкото бе в края на февруари миналата година.

От финансовото министерство на страната оправдават ръста с предварителни плащания в размер на 5,4 млрд. евро към държавна агенция за услуги и плащания. Като се изключи този разход, държавните разходи намаляват спрямо разглеждания период на предходната година.

Приходите се повишават леко заради ръст на събраните от органа за защита на конкуренцията глоби и приходите от продажба на радио честоти. Те компенсират лекия спад на данъчните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
fallback