fallback

Активността в производствения сектор в Китай се подобрява през март

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) изненадващо скача над 50 пункта през

10:03 | 01.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Активността в производствения сектор в Китай се ускорява за пръв път от осем месеца насам, което по всяка вероятност показва, че фискалните и паричните стимули на правителството започват да действат, съобщи Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI се повишава до 50,2 пункта през март, което е над прогнозната стойност от 49,4 пункта. Резултатът е най-високият от ноември 2014 г.

Измерителят в сектора на услугите се повишава от 52,7 пункта през февруари до 53,8 пункта през март. След публикуването на данните металите поскъпнаха.

Официалният индекс се покачва над 50 пункта, което е сигнал за експанзия в сектора. Всяка стойност под 50 пункта говори за свиване.

Миналия месец властите в Пекин отчетоха рекорден бюджетен дефицит и обещаха да ускорят преструктурирането на огромните държавни индустрии, за да спазят целта за икономически ръст от 6,5-7% тази година. Регулаторите сигнализираха, се може да въведат още облекчения, ако ръстът се забави.

Сезонната волатилност е един от факторите за отскока в PMI индекса, посочват от китайската статистическа служба. След Лунната нова година, която беше в края на януари и началото на февруари, фабриките набират инерция, смятат анализаторите, като същевременно посочват, че все още има значителни трудности за бизнеса.

„Докладът трябва да се интерпретира с предпазливост“, посочва Сю Трин, директор на звеното за азиатски форекс стратегии в RBC Capital Markets в Хонконг. Тя се аргументира със спада в подиндекса на заетостта в сферата на услугите.

Частният PMI индекс на компанията за проучвания Markit и китайското икономическо списание Caixin, който също беше публикуван в четвъртък, нараства до 49,7 пункта през март, което е най-високото ниво от февруари 2015 г.

„По-високите от очакваното повишения и в производствтото и в сектора на услугите увеличават увереността, че китайският икономически растеж се стабилизира“, казва Шейн Оливър, председател на звеното за инвестиционни стратегии в AMP Capital Investors в Сидни. „Все пак е трудно е да се види голямо ускорение, тъй като индексът на производствения сектор вероятно ще е около 50-те пункта, а ще са нужни повече стимули, за да се повиши още“, казва Оливър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 11.09.22 г.
fallback