fallback

Частният сектор в САЩ добавя 200 хил. нови работни места през март

Резултатът надвишава прогнозите с 5 хиляди

16:33 | 30.03.16 г. 4

Частният сектор в САЩ добавя 200 хил. нови работни места извън земеделския сектор, сочат данни на частната изследователска компания ADP, цитирани от WBPonline. Резултатът надвишава очакванията на анализаторите с 5 хиляди нови назначения.

Растящата заетост позволява на потребителите да харчат повече, което пък насърчава икономическата активност и я предпазва от външни негативни фактори. 

Ревизиите в данните от предходния месец са малки. През февруари новите работни места са били 205 хил., а не 214 хил., както беше първоначално съобщено.

През март повече хора са намерили работа в сферата на търговията, транспорта, компаниите за комунални услуги. Следват професионалните и бизнес услуги, както и строителството, макар че там през март има най-малко нови назначения от четири месеца

„Пазарът на труда продължава впечатляващата си серия“, казва Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics. “Единствено в енергетиката намаляват новите назначения, както беше през изминалата година”, допълва той.

WBPonline припомня, че в петък се очакват и правителствените данни за заетостта, които също се следят много внимателно. Прогнозите са за ръст от 200 хил. нови назначения извън земеделието, което е малко по-малко от средната стойност за последните шест месеца, но достатъчно, за да се поддържа тенденцията за спад в безработицата. Очаква се тя да остане на ниво от 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback