fallback

Япония отчита нулева инфлация на годишна база през февруари

Базисната инфлация в Токио, която се счита за водещ индикатор за цените на национално ниво, се забавя най-рязко от близо 3 години до -0,3%

09:59 | 25.03.16 г.

Япония отчита нулева инфлация на годишна база през февруари, след като ниските разходи за енергия и слабото потребление натежават на ръста на потребителските цени, съобщи Ройтерс.

Данните на статистическата служба изключват цените на пресните хранителни продукти, но не и тези на енергията. Прогнозите бяха за ръст от 0,1%, след като през януари стойността беше нулева.

Базисната инфлация в Токио, която се счита за водещ индикатор за цените на национално ниво, отчита спад до отрицателна стойност (-0,3%) през март и бележи най-рязкото понижение от близо три години. Освен това прогнозите на анализаторите бяха за спад на цените с 0,2 на сто. 

Данните подкрепят твърденията, че Японската централна банка може да се окаже принудена да продължи със стимулите, въпреки че въведе допълнителни облекчения преди по-малко от два месеца. Освен това пазарните нагласи предполагат, че регулаторът ще понижи прогнозите си за инфлацията и ще отложи срока за постигане на целевото ниво от 2% ръст на потребителските цени. През април банката ще публикува доклада си с икономическите прогнози, посочва Ройтерс.

Индексът на потребителските цени на Японската централна банка за февруари, който изключва колебливите стойности при енергията и храните, отчита ръст от 1,1% на годишна база, каквато беше и предишната стойност и в унисон с очакванията.

Японската централна банка изненада пазарите през януари, като въведе отрицателна лихва в опит да предпази крехкото икономическо възстановяване в страната от последиците от слабия глобален растеж и нестабилните финансови пазари.

Мярката обаче така и не успя на стимулира ръст в цената на акциите. Бизнес нагласите се влошиха, а износът пострада от слабото търсене от развиващите се пазари. Компаниите все още се въздържат от вдигане на заплати и това подкрепя съмненията, че инфлацията скоро ще се ускори до 2 на сто. Регулаторът до голяма степен обвинява срива в цената на петрола за слабата инфлация и твърди, че фундаменталните фактори се подобряват стабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
fallback