fallback

Какво ще движи пазарите през седмицата

Петте дни ще бъдат значително по-спокойни на фона на предходните, заседание има само една ключова централна банка - тази в Турция

09:07 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тази седмица ще бъде значително по-спокойна на фона на миналата, когато имаше решения на шест централни банки – в Япония, САЩ, Великобритания, Швейцария, Норвегия, Русия.

Фокусът на вниманието очаквано беше насочен към Федералния резерв на САЩ, който не промени лихвените проценти, но пък понижи очакванията си за затягането на паричната политика. Според Джанет Йелън и екипа й през 2016 ще има двукратно повишение на лихвата по федералните фондове, а не четирикратно, каквато беше прогнозата от декември. Всъщност промяна в паричната политика, при това в посока облекчение, имаше единствено в Норвегия.

В понеделник, 21 март, се очаква месечният доклад на германската централна банка Бундесбанк.

Във вторник, 22 март, частната изследователска компания Markit ще публикува своите индекси на мениджърите по поръчките (PMI) в сферите на услугите и производството в еврозоната. Отделни данни ще има за Франция и Германия.

От Германия ще има две ключови проучвания – това на института за икономически изследвания IFO и това на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW. Инвеститорите ще следят внимателно и двата показателя, защото през февруари те записаха сериозни спадове.

От ключово значение са и данните за инфлацията във Великобритания. Именно слабият ръст на потребителските цени в Обединеното кралство e сред основните опасения за Централната банка и основание да не повишава лихвените проценти от рекордно високото им нива.

В сряда, 23 март, Нова Зеландия публикува търговския си баланс.

В четвъртък, 24 март, излизат още важни данни за Великобритания – за продажбите на дребно.

Турската централна банка заседава и инвеститорите с интерес ще очакват решението на Ердем Башчъ и екипа му, защото това ще е последното заседание преди мандатът на управителя на изтече в средата на април. След като Фед вдигна основния лихвен процент през декември, се очакваше и турската централна банка да последва този ход, но това така и не се случи. Затова се появиха опасения за независимостта на институцията, тъй като властите са привърженици на ниските лихвени проценти, а регулаторът смята, че те трябва да се вдигат, за да се овладее високата инфлация.

В петък, 25 март, се очакват финалните данни за ръста на БВП в САЩ през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
fallback