fallback

Лек спад на германските промишлени поръчки през януари

Месечните поръчки са спаднали с 0,1 на сто през януари, но икономистите очакваха намаляване с 0,3 на сто

17:57 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Създател

Промишлените поръчки в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, са намалели за втори пореден месец през януари заради забавянето на икономиката на Китай и на други развиващи се пазари. Това е засегнало търсенето в най-голямата европейска икономика, предаде DPA.

Месечните поръчки са спаднали с 0,1 на сто през януари, след като се свиха с 0,2 на сто през декември, тъй като вътрешното и външното търсене отслабват, отбелязва министерството на икономиката.

Икономистите очакваха обаче по-силен спад на поръчките - 0,3 на сто.

На годишна основа поръчките са се увеличили с 1,1 на сто през януари.

source: tradingeconomics.com

Данните за декември са преразгледани към повишение, като първоначалната оценка беше за спад от 0,7 процента.

Поръчките от чужбина са се увеличили с 1 процент през януари спрямо декември благодарение на скока от 7,5 процента на търсенето от еврозоната, уточнява министерството. Поръчките обаче от страните извън еврозоната са се свили с 2,75 на сто през януари на фона на забавянето на растежа на нововъзникващите пазарни икономики, сред които Китай, Бразилия и Русия.

Вътрешните поръчки са намалели с 1,6 процента, сочат oще представените днес данни.  

Индикаторът отразява стойността на всички получени поръчки (без данъка върху оборота), които са били приети от местните производители с поне 50 служители през отчетния период. Тези поръчки се отнасят за собствена продукция или за такава, получена чрез договори от други компании.

Месечният индекс на фабричните поръчки се смята за един от най-важните индикатори за проследяването и анализирането на краткосрочния икономически тренд в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
fallback